Resor till Kreta
från 2.869:-

Klicka här

 
 


Kreta

 Agia Marina

 Agii Apostoli
 Agios Nikolaos
 Almyrida
 Bali
 Balos
 Chania
 Elounda
 Georgioupolis
 Gerani
 Hersonissos
 Kalives
 Kato Stalos
 Kokkini Hani
 Loutro
 Maleme
 Paleochora
 Platanias
 Rethymnon
 Stavros


Sevärdheter

Karta

Klimat
 

 

 

Samariaravinen på Kreta

En av Kretas absolut största naturupplevelser är Samariaravinen, som ligger i De Vita Bergen på Västra Kreta.

Den 16 kilometer långa ravinen börjar vid Omalosplatån på 1250 meters höjd, och slutar i Det Libyska Havet vid Agia Roumeli.

De första tre kilometrarna är ren nedstigning, varefter det bokstavligen går över stock och sten i den uttorkade floden med frodigt växt- och djurliv.

Stigen är tydligt markerad och väl underhållen. Det finns också guider på hela rutten, redo att hjälpa till om det uppstår problem.

Det är möjligt att tanka vatten och det finns toaletter på flera ställen, men mat kan du inte köpa på turen genom nationalparken.

Nästan halvvägs genom Samariaravinen ligger den övergivna landsbyn Samaria. Invånarna flyttades 1962, då ravinen utnämndes till nationalpark. Husen står där ännu, men enda 'invånare' är en läkare (på dagen) och vilda getter, Kri-Kri, som ibland närmar sig landsbyn.

Landsbyn Samaria är ett givet ställe för en välbehövlig rast medan man avnjuter sin medhavda sandwich. Det finns även toaletter här.

Efter nästan 13 kilometers vandring i de mest fantastiska miljöer kommer en av vandringens höjdpunkter, Järnportarna. Här på det smalaste stället reser sig bergssidorna lodrätt upp 400 meter med endast tre meters mellanrum – det är samtidigt obeskrivligt vackert och fascinerande.

Vid Järnportarna slutar nationalparken, men det är fortfarande tre kilometer till kusten av Det Libyska Havet i staden Agia Roumeli. Här kan man övernatta på någon av stadens många hotell, men för de flesta går turen vidare med färja till bussarnas uppsamlingspunkt, normalt Sougia eller Hora Sfakion.

Beroende på formen och erfarenheten av vandring, tar hela turen från Omalosplatån till Agia Roumeli 3-7 timmar. Kom ihåg riktigt bra vandrarskor!

  Samariaravinen på Kreta

Samaria landsbyn

Kri Kri

 

 

 
 

Kontakt  •  Privacy policy